Een veilige ondergrond met bodembedekkers van Logispan

Een goede ondergrond bij speeltoestellen is erg belangrijk, vooral voor de veiligheid van kinderen. Bij Logispan hebben wij sinds kort gecertificeerde boomschors en houtchips dat een valbeveiliging garandeert. In deze blog staan wij stil bij NEN-EN 1177, de procedure voor certificering en onze gecertificeerde bodembedekkers.

NEN-EN 1177: een valdempende ondergrond

Tijdens het gebruik van speeltoestellen doen zich, om allerlei redenen, letsel voor. In de meeste gevallen is dit letsel licht. De aanwezigheid van beschermende voorzieningen bij speeltoestellen, zoals een valdempende oppervlakteafwerking, van invloed is op het gedrag van kinderen, ouders en de aanbieders van speelgelegenheden. Een goede valdempende ondergrond is dus van belang.

Met de certificering NEN-EN 1177 wordt gekeken naar de valdemping van een oppervlakteafwerking door middel van impactmetingen. Deze impactmetingen hebben als doel om de kritische valhoogte te bepalen. Daarvoor zijn twee methoden. De eerste methode bepaalt de kritische valhoogte om volledige en gedetailleerde bevestiging van het geschiktheidsbereik van een product mogelijk te maken. De tweede methode bestaat uit een valproef op locatie.

Welke producten hebben een valdempende werking?

Bij Logispan hebben wij een aantal producten met een valdempende werking die onlangs gecertificeerd zijn met NEN-EN 1177, namelijk Franse boomschors classic en premium, dennenschors 0-40 en decorhoutchips.

Franse boomschors classic en premium zijn allebei afkomstig van de Franse zeeden. Het verschil tussen classic en premium is dat Franse boomschors premium extra gezeefd is en daardoor fijner van structuur is dan de Franse boomschors classic. Dennenschors is schors afkomstig van de Noord-Europese den en wat grover van structuur dan Franse boomschors. Decorhoutchips zijn ontschorste chips, afkomstig uit Nederland en gemaakt van versnipperde gesnoeide bomen.

Bij gebruik van een van deze bodembedekkers onder een speeltoestel, is het aan te raden om de bedekking goed egaal te maken en te voorkomen dat stukken uitsteken.

Benieuwd naar onze valdempende bodembedekkers? Bekijk dan de website van Pelfin of Bustotaal!